Voeding

 

📖 En God zei: “Zie Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen”.

🙏🏼Genesis 1:29 🍉🥑🍓🫐🍎

 

Voor mij betekent dit dat Gods plan was, dat wij zouden leven van fruit en groenten, zoals het in de natuur groeit. In moderne taal wordt dit vaak 'raw food' genoemd.

 

Wat is raw food?

Raw food is rauw voedsel; ongekookte groente, vers fruit, ongebrande zaden (noten zijn ook zaden), kiemen, verse kruiden, planten en bloemen. Zolang voedsel niet boven de 42 graden Celsius wordt verhit, wordt het beschouwd als rauw voedsel, omdat het dan nog de meeste vitaminen, mineralen en enzymen bevat. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelfs rauwe crackers te maken in een droogoven op een temperatuur van 42 graden Celsius. 

 

Waarom raw food?

Zoals de Bijbel in Genesis 1:29 aangeeft, heeft God ons deze pure creaties gegeven als voeding.

Alles wat in de natuur groeit is compleet en perfect. Alle voeding is rauw. In de natuur is geen voeding bewerkt, gekookt, gestoomd, gebakken of gebraden. Roofdieren eten rauw vlees, met huid en haar. Mensen zijn biologisch gezien fruit- en planteneters, dat blijkt bijvoorbeeld uit ons spijsverteringsstelsel, ons gebit en onze handen. Het is algemeen bekend dat als je voeding kookt, de vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan. Begin vorige eeuw hebben wetenschappers bovendien ontdekt dat ons lichaam direct na het eten van gekookt voedsel, meer witte bloedlichaampjes aanmaakt. Hun taak is ziektekiemen te doden en afweerstoffen te maken tegen ziekteverwekkers, ze vallen de indringers in ons lichaam aan, in dit geval dus gekookt voedsel. Na het eten van rauw voedsel worden deze extra bloedlichaampjes niet aangemaakt, wat betekent dat rauw voedsel door het lichaam wordt (h)erkend als écht voedsel, gezond en opbouwend.

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar voornamelijk rauwe, plantaardige voeding.

 

Is raw food gemakkelijk in het dagelijkse leven te integreren?

Het vergt enige aanpassing en de beste manier is om dit stap voor stap toe te passen.

Je zal merken dat het vaak juist veel makkelijker en sneller is om een raw food maaltijd te bereiden dan een gekookte maaltijd. Je eigen keuze is hierin wel bepalend, want je kan kiezen voor simpele maaltijden, maar ook uit ingewikkelde  maaltijden (de zogenoemde 'raw gourmet').

 

Is raw food duur?

Verse groente en fruit kost meer dan bewerkt voedsel, maar bevat wel volop energie. Alle vitaminen, mineralen en enzymen zijn namelijk nog intact wanneer je ze je lichaam in stopt. Hierdoor geef je jouw lichaam de kans om vanalles te repareren, waardoor je zeer waarschijnlijk steeds minder vaak een huisarts, medicijnen of ziekenhuisbezoek nodig zal hebben. Dit kan je veel onnodige kosten (en geestelijke ellende) besparen. Je zal merken dat een raw food leefwijze je veel blijdschap zal brengen, en je vertrouwen in de overvloed in je leven zal geven, waardoor je waarschijnlijk niet meer terug wilt naar een zogenaamd 'normaal' dieet van bewerkt voedsel.

Je kan het aantal maaltijd afbouwen naar bijvoorbeeld twee maaltijden per dag, waarbij je bijvoorbeeld alleen eet tussen 12:00 en 18:00 uur (dit heet intermittent fasting). Hierdoor bespaar je niet alleen kosten op boodschappen, maar geef je ook nog eens jouw lichaam de kans te ontgiften en herstellen. Daarbij kan je ook nog een dag in de week vasten op bijvoorbeeld water of kruidenthee. Al met al kan dit aanzienlijk schelen in kosten aan boodschappen.

 

Hoeveel tijd kost het ongeveer om een raw food maaltijd te bereiden? 

De gezondste, meest pure maaltijden, zijn makkelijk en snel te bereiden ((van 1 tot 30 minuten).

Je kan alles op jouw eigen smaak afstemmen. Wat wil je nog meer?

Wat zou jij allemaal voor lekkers en gezonds willen maken?

Misschien fijn om eens rustig over na te denken.

 

Rawspiratie nodig? 

Ga dan naar mijn Instagram.