Probiotica: wat is het precies en is het goed voor me?

Probiotica (ook wel probioticum genoemd) zijn gunstige bacteriën, oftewel levende kleine organismen. Het is niet alleen verkrijgbaar in yoghurtproducten en zuiveldrankjes, maar ook als supplement (tablet of poedervorm), voor zowel volwassenen als kinderen. Het werkt stimulerend voor de darmflora en biedt bescherming tegen virussen en schadelijke bacteriën. Hierdoor zal het immuunsysteem worden verbeterd. Het heeft dus een positieve invloed op de gezondheid.

Gunstig voor een gezonde darmflora
Bacteriën kunnen veroorzakers zijn van ziektes, maar er bestaan ook goede bacteriën die nodig zijn om het lichaam te beschermen. Probiotica dragen bij aan een betere opname van voedingsstoffen en zodoende ook een goede spijsvertering. Darmen kunnen beter hun werking doen, waardoor men zich fitter en gezonder voelt. Men wordt minder vatbaar voor virussen en ziektes.

Werking
•Het heeft een gezondheid bevorderend effect.
•Is gunstig voor de darmflora.
•Het verhoogt de weerstand tegen virussen en ziekten (doordat het immuunsysteem sterker wordt).
•Zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen door het lichaam.
•Biedt verlichting bij chronische ziekten, infecties en bij diarree.

Onderzoek
Studies hebben aangetoond dat het gebruik van probiotica kan helpen bij meerdere ziekten en allergieën kan vertragen. Ook kan het urineweginfecties voorkomen en een preventieve werking hebben tegen darmkanker. Het vermindert luchtweginfecties en bijv. maagzweren. Bij de ziekte van Crohn bleek uit onderzoek dat een aantal symptomen verbeterd waren.

Verschillende soorten bacteriën
Melkzuurbacteriën (LAB) komen voor in speciale yoghurt met probiotica. (De bacteriën in gewone yoghurt overleven het maagzuur niet en zijn dus geen probiotica). Daarnaast zijn er bifidobacteriën en bepaalde bacillen en gisten die nuttig kunnen zijn. De meest voorkomende bacteriën in deze producten zijn:
•Lacobacillus bulgaricus
•Lactobacillus bifidus
•Streptococcus thermophilus

Speciale producten
Probiotica is eveneens verkrijgbaar in tabletten, of poeders. Er zijn ondersteunende producten voor volwassenen, maar ook voor baby’s en kinderen. Afhankelijk van de leeftijd wordt de geschikte hoeveelheid bepaald en samengesteld.

Ervaar het zelf!
Wil jij graag een goede gezondheid door probiotica? Probeer het dan eens zelf en ervaar de positieve werking hiervan! Bekijk de producten op: byfit.nl.