De populariteit en nauwkeurigheid van sporthorloges

Sporthorloges en andere draagbare technologische apparaten om je sportprestaties mee bij te houden worden anno 2017 steeds populairder. Dit blijkt ook uit een onderzoek dat eind februari 2017 werd uitgebracht door JMIR mHealth and uHealth. Hierbij werden rondom het jaarlijkse Trollinger-Marathon hardloopevenement in Duitsland twee grootschalige enquêtes uitgevoerd.

Allereerst werd voor de hardloopwedstrijd bij 898 hardlopers een enquête afgenomen om te onderzoeken welke soorten draagbare technologieën voornamelijk werden gebruikt door hardlopers van verschillende leeftijden, geslacht, en fitnessniveau. Na de hardloopwedstrijd werd een tweede enquête afgenomen bij 262 hardlopers om de nauwkeurigheid van de draagbare meetapparaten te bepalen. In dit artikel behandelen we kort de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek, en vertellen we je ook welk sporthorloge met GPS je in 2017 écht moet hebben.

Gebruik van sporthorloges

Uit het eerste enquête onderzoek kwam naar voren dat meer dan 74% van alle ondervraagden gebruik maakt van draagbare meetapparaten voor hun sportoefeningen of tijdens een hardloopevenement. De meerderheid van alle ondervraagde hardlopers gaven de voorkeur aan sporthorloges met GPS. Van de groep die tijdens de Trollinger-Marathon een hele marathon liep waren dat 104 van de 181 hardlopers (57,5%), en van de groep die een halve marathon deed waren dat 297 van de 298 (42,6%). De fanatieke sporters die aan dit onderzoek meededen lijken dus een behoorlijke waarde te hechten aan hun sporthorloges!

Nauwkeurigheid van sporthorloges

Nog interessanter zijn de bevindingen rondom de nauwkeurigheid van de metingen door de sporthorloges. De gemeten data van de sporthorloges met GPS toonden de hoogste nauwkeurigheid met een gemiddelde van 42,33 km bij een hele marathon, en een gemiddelde van 21,18 km bij een halve marathon. De data van mobiele telefoons in combinatie met een app waren ook behoorlijk accuraat, met gemiddeldes van 42,88 km en 21,40 km. De tussentijdse metingen van de afstanden in het referentie spoor waren dan wel weer een stuk nauwkeuriger bij de sporthorloges, dan bij de mobiele apps.

Garmin Fenix 3 HR

Het beste sporthorloge in 2017

Hopelijk ben je net als ons enthousiast geworden over de vele voordelen die een sporthorloge anno 2017 jou als sportieveling kunnen bieden. Nu natuurlijk de vraag: welke is de beste? Volgens de Consumentenbond is dat de Garmin Fenix 3 HR. Klik hier om de prijzen te vergelijken van de Fenix 3 HR, en om meer te lezen over de verschillende smartwatch-functies van dit uitgebreide GPS-multisporthorloge.