Een uitvaart is al duur genoeg

Een uitvaart regelen is nooit het meest leukste klusje. Helemaal niet als het nabestaanden betreft van een pas overledene. Daarom is het verstandig om reeds bij leven je uitvaart al goed in beeld te hebben en vast te leggen hoe je je uitvaart geregeld wilt hebben. Ook een uitvaartverzekering afsluiten is een goed besluit, om nabestaanden niet op te zadelen met de kosten van een uitvaart. Ruim 70% van de Nederlanders hebben reeds een dergelijke verzekering afgesloten. (bron: https://www.verzekeringen.com/nieuws/70-procent-nederlanders-heeft-een-uitvaartverzekering). Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien een gemiddelde uitvaart toch gemiddeld zo’n € 7.000,- kost.

Wat is het duurste aan de uitvaart?

Er zijn enkele onderdelen aan een uitvaart die best wel prijzig zijn. Belangrijk is daarbij het verschil tussen een begrafenis en een crematie. Een begrafenis is sowieso duurder dan een crematie.

De kist

Een kist hoeft niet duur te zijn, er zijn tegenwoordig hele goedkope opties die ook nog eens goed voor het milieu zijn, zoals een kartonnen of rieten kist. Een gemiddelde houten kist kost ongeveer € 500,- maar heb je speciale wensen voor je kist, bijvoorbeeld een andere houtsoort, dan kunnen de kosten snel oplopen. Neem je een massief eiken kisten, dan ben je al zo € 1.500,- kwijt. Wil je helemaal uitpakken met een zeer luxe houten kist van een specifieke houtsoort, zoals mahoniehout, dan moet je niet verbaasd zijn dat deze tussen de € 3.000,- en € 5.000,- kost.

Graf

De grafkosten zijn niet van toepassing als je je laat cremeren, vandaar dat een begrafenis duurder is. Het huren van een particulier graf voor 20 jaar kost in Nederlandse gemeenten gemiddeld € 2.100,-. Maar dit kan per gemeente sterk verschillen. Er zijn ook gemeenten die het dubbele vragen. Eventueel kan een gemeente na verloop van het grafrecht eenzelfde bedrag vragen aan de nabestaanden. Ook moet je rekening houden met een grafsteen. Gemiddeld kost dit ongeveer € 2.000,- . Maar dit kan ook veel duurder worden, afhankelijk van de steensoort en de grootte.

De verzekering

Een verzekering voor je uitvaart afsluiten is aan te raden, om nabestaanden niet met hoge kosten op te zadelen na de uitvaart. Het is afhankelijk wat voor soort uitvaart je neemt, zodat je jezelf niet overal voor hoeft te verzekeren. Een uitvaartverzekering vergelijken met andere verzekeringen is absoluut een noodzaak, zodat je zeker weet dat je de verzekering afsluit die bij jou past. Bij het afsluiten moet je een keuze maken tussen een kapitaal en een natura verzekering.

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaal verzekering verzeker je je voor een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt dan na je uitvaart aan de nabestaanden uitgekeerd. Een kapitaalverzekering is vooral handig als je de kosten van je uitvaart goed op een rijtje hebt en je wilt dat de nabestaanden vooral keuzevrijheid hebben in de te kiezen begrafenisondernemers.

Natura verzekering

Met een natura verzekering dek je jezelf voor bepaalde diensten. Het kan wel bij een gecombineerde verzekering, maar meestal wordt er niet aan de nabestaanden een bedrag uitgekeerd. Je krijgt dus voor de betaalde premies, de diensten voor het regelen van je uitvaart terug, vaak wel bij een begrafenisondernemer die door de verzekeraar is uitgekozen. Om de verschillende verzekeringen te vergelijken kan je bij overstappen.nl terecht.