Iedere toepassing zijn eigen rolstoel

Rolstoelen zijn te koop in tientallen uitvoeringen. Dat komt omdat voor verschillende toepassingen rolstoelen worden ontworpen. Om met een minder valide oudere een stukje te gaan wandelen is immers een heel ander type rolstoel nodig dan wanneer je er zelfstandig mee wilt kunnen rijden om zo deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer. Gelukkig zijn er veel verschillende functionele rolstoelen beschikbaar waar er vast en zeker eentje bij zit die bij jou past.

Kies de rolstoel die bij je past

Als je een rolstoel koopt is het belangrijk om er één te kiezen die bij je past. Degene die in de rolstoel vervoerd moet worden of die er zelf mee rijdt moet zich er prettig in voelen, zeker als er sprake is van permanent gebruik van de rolstoel. Als het gaat om een rolstoel die door een ander wordt geduwd moet diegene er goed mee overweg kunnen en het rijden met de rolstoel moet lichamelijk niet te zwaar zijn. Een rolstoel wordt soms op maat gemaakt en geleverd, maar veel mensen die niet heel zwaar gehandicapt zijn kunnen vaak ook prima uit de voeten met een basis rolstoel.

Rolstoelen voor kinderen

Als je kijkt naar medische hulpmiddelen voor de mobiliteit van gehandicapten dan gaat het natuurlijk niet alleen om volwassenen. Er zijn ook kinderen die gebruik maken van een rolstoel. Dit kan tijdelijk zijn maar er kan ook sprake zijn vaan een aandoening die permanent of zelfs progressief is. Een kinderrolstoel is vaak aangepast aan de maten van het kind en soms verstelbaar zodat een kind er ook gebruik van kan blijven maken als hij of zij groeit. Kinderrolstoelen zijn verkrijgbaar in vlotte en hippe uitvoeringen zodat je kind zich er ook nog een beetje in thuis voelt. Dat een kind gehandicapt is, is immers al vervelend genoeg.

Sportief met een rolstoel

Sommige mensen met een lichamelijke beperking laten zich niet weerhouden om toch aan sport te doen. Hiervoor zijn speciale sportrolstoelen beschikbaar. Deze kenmerken zich door hun lichte gewicht en extreem goede wendbaarheid. Ook al beoefen je geen topsport zoals voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer, het is toch wel fijn als je je tijdens het beoefenen van een sport gemakkelijk kunt bewegen. Sportrolstoelen zijn dan ook zeer wendbaar en licht van gewicht om dit mogelijk te maken. Je kunt je over het aanschaffen van een sportrolstoel het beste laten adviseren door een ergotherapeut of door je arts. Hij of zij kan je adviezen geven waar je op moet letten bij de aanschaf.