Botox en fillers: wat klopt?

Botox en fillers krijgen de laatste tijd veel meer aandacht dan dat we gewend waren. Dit komt omdat het steeds toegankelijker gemaakt wordt: veel verschillende klinieken bieden de behandelingen aan, en dat ook nog eens voor een relatief laag gelegen prijs. Jammer genoeg worden deze behandelingen niet altijd zo positief afgetekend in de media, waardoor veel mensen een vertekend beeld van de behandelingen krijgen. Zo zullen nieuw ontwikkelde technieken vaak met de nodige horror-verhalen de ronde gaan. Wat is waar, en wat niet?

 

1. Botox en fillers hebben beide dezelfde werking

NIET WAAR.
Alhoewel het meerendeel van de mensen denken dat botox en fillers dezelfde werking hebben bij de vermindering van rimpels, is dit absoluut niet het geval. Er is zelfs een heel groot verschil. Zo zal botox ervoor zorgen dat de spieren in het gezicht zich gaan ontspannen, waardoor de beweging wordt verminderd. Wanneer je spieren veel bewegen zal dit op den duur rimpels gaan veroorzaken. Daarbij kun je denken aan kraaienpootjes naast je ogen wanneer je aan het lachen bent, of de lijntjes op je hoofd wanneer je je wenkbrauwen aan het optrekken bent. Zo is de werking van botox ook gelijk duidelijk: deze injectable zal de beweging van de spieren voorkomen, waardoor de voormalige rimpels niet of nauwelijks meer zichtbaar zullen zijn. Fillers daarentegen zullen rimpels of ingezakte gebieden in het gezicht op gaan vullen. Doordat ze op worden gevuld zullen de rimpels verdwijnen als sneeuw voor de zon. In andere gevallen zal de filler een volume geven aan het gezicht. Daarbij zou je kunnen denken aan je wangen, of de plek onder je ogen.

 

2. Botox zorgt ervoor dat je een emotieloze uitstraling hebt

WAAR. Dit zou inderdaad kunnen gebeuren, maar alleen wanneer er een te hoge dosis wordt ingespoten op een bepaalde plek. Wordt het gedaan door een professioneel arts zal de botox echter gepaard gaan met een natuurlijke, frisse uitstraling met voldoende mogelijkheid voor expressie.